top of page

Olen Pusulan maaseudulla asuva tanssitaiteilija. Toimin tanssijana, koreografina sekä erilaisten paikallisten ja yhteisöllisten projektien suunnittelijana, kehittelijänä ja ohjaajana.

s

Olen työskennellyt tanssijana ja esiintyjänä ryhmissä Und er libet, Helsinki Dance Company ja Routa Company, sekä koreografien ja ohjaajien, kuten Hanna Brotherus, Kenneth Kvarnström, Saku Koistinen, Harri Kuorelahti, Janina Rajakangas, Panu Varstala, Arja Tiili ja Teemu Mäki teoksissa. Työpajoja ja projekteja olen ohjannut Pusulassa, Lohjalla, Kajaanissa, Kuhmossa, Hyrynsalmella, Paltamossa, Puolangalla, Suomussalmella, Lahdessa, Turussa, Helsingissä, Moskovassa (Venäjä) sekä Montréalissa ja Penvenanissa (Ranska).

Tällä hetkellä suunnittelen Regeneraattori - ryhmämme kanssa uutta esitystä Secret Garden. Toimin produktiossa koollekutsujana, koreografina ja tanssijana. Ensi-ilta on marraskuussa 2024.

 

Myös, esitän mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia liikkeellistävässä, absurdissa ja runollisessa, eräästä ihmislaumasta kertovassa ryhmäteoksessa Lauma (2021). Lauma on esitetty työväentaloilla maaseudulla, kirjastoissa (Helsingin keskustakirjasto Oodi, Turun Pääkirjasto), seuraavat esitykset: Barker-teatteri, Turku 22.10. 2023, Château de Monthelon, Montreal (Ranska) 17.11. 2023. Esityksestä on tehty myös kokoillan versiota lyhyempi kouluversio, jota on tähän mennessä esitetty Länsi-Uudenmaan maaseudun syrjäosien kouluissa. Kiitellylle kouluversiolle toivomme pitkää elämää.

Työskentelen myös tanssijana slapstickiä, huumoria, nykytanssia, surrealismia ja akrobatiaa yhdistelevässä metsätanssiteoksessa Slap! (2023). Slap! tulee uusintaan kesällä 2024.

Edellisten lisäksi työstän Kasvin tanssi - nimistä yhteistyötä mikrobiologi ja viljelijä Iiris Mattilan kanssa sekä siihen yhdistyvää Kasvitanssi-metodia.

Työn alla on myös Tanssitaideoppitunti-hankkeen suunnittelu - työ kulkee mukanani muun taiteellisen työn kanssa ja ohella.  Osana hankkeen suunnittelua ja kehittelyä mm. Lauma-teoksella oli teosystäväluokka Pusulan koulussa; luokka osallistui teoksen valmistusprosessin eri vaiheisiin eri tavoin.

Kaikkea taiteellista työskentelyäni inspiroi suuresti regeneratiiviset käytänteet ja ekologiset ratkaisut prosessien eri vaiheissa. Työskentelen pitkälti työpaja- ja teosprojekteissa yhteistyössä työparini Saku Koistisen kanssa, ja käytämme yhteistyöstämme myös nimeä Regeneraattori. Regeneraattori on väljä, vapaa, avara alusta maapallolle ja ihmiselle ja taiteelle kestävien käytänteiden kehittelylle, toteen laittamiselle sekä tutkimisille. Kuluvasta syksystä 2023 alkaen Regeneraattori on myös ryhmä - yhteinen nimi kokoonpanolle, jonka kanssa työskentelemme kaikissa edellä mainituissa ja meneillään olevissa esityksissä.

Tanssitaiteellisten kylvöjen lisäksi kasvatan ruokaa perheelleni. Sekin tapahtuu osin tanssimalla ja on tullut osaksi taiteellista työtäni. Ensi-ilta voi esimerkiksi päättyä siihen, että jaamme yleisön kanssa tanssijoiden kasvattamista kasviksista valmistetun aterian. Tai, yksi teoksen valmistusprosessin työpäivä voi sisältää suunnittelua ja sienestystä sekä porkkanarivin harvennuksen.

 

Kun vaikka harvennan ajatuksella porkkanariviä, keskityn tekemään sen saadakseni hyvän sadon. Keskityn samalla siihen, miten kehoni asettuu työskennellessäni pehmeän maaperän yllä. Tämä kaikki virittää ajatteluni ottamaan huomioon prosessin, teoksen ja työryhmän monet vivahteet, mahdollisuudet ja jo olemassaolevat olennaiset asiat.

"Elämä on hienovaraista tanssia ympärillä olevan kanssa. Tanssi on vapautta ja se lävistää kaiken, tanssissa yhdistyy kaikki."

Kasvokuva CV.jpg

Alla: Lauma. Kuva: Pasi Autio.

 

Alinna: Hämärän tanssi. Kuva: Heli Penttinen.

Havaintopiste kädet.jpg
Pimeä akka kivellä katse.jpg
bottom of page